Segway Info

Zašto Segway original?

Već 13 godina Segway se proizvodi u serijama i oduševljava ljude diljem svijeta. 100 000 jedinica u upotrebi je svakodnevno na siguran i ekološki način. U temeljima ideje jest sigurnost.

Stoga su sve mehaničke komponente poput mikroprocesora, baterija i motornih navoja ugrađene dvostruko kako bi se osigurala nesmetana i sigurna vožnja.

Segway ima 5 ugrađenih žiroskopa, iako bi za nesmetan rad bila dovoljna i tri. Sve dodatne komponente i senzori služe samo jednoj svrsi, da Segway PT učine najsigurnijim vozilom svoje vrste.

Tehnologija i proizvodi

Već nakon što je 2001. godine svijetu predstavljen Segway® - prvi samobalansirajući osobni transporter, u matičnoj kompaniji - Segway LLC. - već se intenzivno radilo na široj ponudi proizvoda i tehnologija. Novi Segway Osobni Transporter (Personal Transporter) predstavlja posljednju generaciju osobne mobilnosti, nudeći nekoliko specifičnih prednosti koji vožnju čine intuitivnijom i produktivnijom nego ikada prije.

Za tvrtke

Tvrtke širom svijeta uvjerile su se u povećanje produktivnosti i mobilnosti koju omogućuje svestran, pouzdan i izdržljiv Segway i2. Model i2 razvijen je da bi se isticao brzinom, operativnim dosegom i manevriranjem u raznim okruženjima i situacijama. Snagu dobiva iz snažnih litij-ionskih akumulatora koje omogućuju svladavanje udaljenosti do čak 39 km s jednim punjenjem. Ako govorimo o dodatnoj opremi, na raspolaganju su paketi prilagođeni potrebama policije, zaštitara i poslovnih korisnika, te čitav niz dodataka namijenjenih osobnim korisnicima.

Za tvrtke koje rade na otvorenom prostoru, znaju da je 'off-road' vožnja dio njihove svakodnevne operative, bilo da se radi o zaštitarstvu, pružanju turističkih usluga, građevinskim tvrtkama ili čak kamenolomima, Segway PT x2 ima performanse prilagođene različitim neuređenim terenima. Terenska verzija Segway PT x2 pretvara obilazak zahtjevnih terena u lak zadatak. Opremljen je snažnim litij-ionskim akumulatorima i niskotlačnim terenskim gumama.

Za privatne korisnike

Možete birati između okretnog i elegantnog modela Segway i2 sa standardnim litij-ionskim akumulatorima kojeg slijedi terenski modelSegway x2 ili šest drugih potpuno opremljenih paketa opreme osmišljenih za svakodnevnu vožnju do vašeg radnog mjesta ili zabavniji obilazak golf terena. Voziti Segway i2 izvrstan je način za uživanje u vožnji do radnog mjesta i obavljanju dnevnih zadataka u slučajevima kada vam vožnja vašim limenim ljubimcem na četiri kotača oduzima previše vremena. Segway x2 unijeti će u vaš svijet još više okretnosti nudeći odlične performanse na grubim, neasfaltiranim terenima kao što su šumske i biciklističke staze ili pak plaže.

Osobni transporter

Segway® Osobni Transporter stvoren je da vas prati gdjegod išli. Voziti Segway znači putovati do radnog mjesta, obavljati poslove i dnevne zadatke brže nego prije, otići u šoping, a usput uživati u potpuno ekološkoj vožnji kakvu nikada prije niste doživjeli. Bez korištenja goriva, uz jednostavno punjenje akumulatora i troškove od tek jedne kune (a ponekad i manje) dnevno, otkriti ćete što znači imati Segway osmjeh!

Segway PT ne zahtijeva nikakve posebne vještine (ravnotežu na dva kotača održava sam), a njime može upravljati gotovo svatko. Malen ali ipak snažan, jednostavno ćete ga ’napuniti’ spajanjem na najbližu zidnu utičnicu. Segway PT će promijeniti Vaš način razmišljanja o osobnom prijevozu! Međutim, Segway PT nije samo zabavan način prijevoza. Tvrtke širom svijeta čini produktivnijima jer njihovim zaposlenicima omogućuje bolju mobilnost, vidljivost, okretnost i nosivost, koristeći vrlo naprednu i višestruko provjerenu tehnologiju.

Informirajte se iotkrijte kako Segway PT može vašu tvrtku učiniti profitabilnijom, vaš grad ugodnijim za život, a vaš svakodnevni život jednostavnijim. Isprobajte Segway i otkrijte svijet u potpuno novom svjetlu. Kretanje – tako jednostavno!

Kako radi?

Kada je Dean Kamen otkrio Segway® Osobni Transporter u emisiji „GoodMorning America” na TV postaji ABC, opisao ga je kao 'prvi samobalansirajući transporter na svijetu'. Kada pogledate Segway u vožnji, postaje jasno o čemu je govorio. Za razliku od automobila, Segway ima samo dva kotača, a pri tome uspjeva ostati uspravan.

Da bi Segway PT krenuo naprijed ili natrag, dovoljno je da se vozač lagano nagne naprijed ili natrag. Da bi skrenuo lijevo ili desno, vozač jednostavno pomiče LeanSteer™ upravljač ulijevo ili udesno.

Kako radi Dinamička stabilizacija?

Iznenađujuća činjenica vezana uz Segway PT jest njegova sposobnost da sam održava ravnotežu, u čemu je ujedno i tajna njegova rada. Kao pomoć u razumijevanju principa rada ovog sustava poslužit će nam Kamenov model korišten u projektiranju stroja – ljudsko tijelo.

Ako na primjer ustanete i nagnete se naprijed tako da izgubite ravnotežu, vjerojatno nećete pasti na nos. Vaš mozak zna da niste u ravnoteži jer se pomiče tekućina u vašem unutarnjem uhu i šalje vam signal da iskoračite i spriječite pad. Ako se nastavite naginjati naprijed, vaš će mozak nastaviti slati signale da iskoračite kako biste ostali uspravni. Umjesto pada, vi hodate naprijed, korak po korak. Pojednostavljeno objašnjeno, tako dolazimo do - kretanja.

Segway PT radi uglavnom isto, osim što ima kotače umjesto nogu, motor umjesto mišića, brojne mikroprocesore umjesto mozga, te skup sofisticiranih senzora nagiba i žiroskopskih senzora umjesto sustava za ravnotežu u unutarnjem uhu. Kao i vaš mozak, Segway PT zna kada se naginjete naprijed. Da bi održao ravnotežu, Segway okreće kotače odgovarajućom brzinom i omogućuje kretanje prema naprijed. Segway taj izuzetno složeni proces zove 'dinamičkom stabilizacijom' - proces koji transporteru Segway omogućuje balansiranje na samo dva kotača.

Mozak i mišići

Stabilnošću stroja upravlja složena mreža senzora, mehaničkih sklopova, pogona i kontrolnih sustava. U trenutku kada stanete na Segway, pet žiroskopskih senzora i dva akcelerometra počinju mjeriti promjene terena i položaj vašeg tijela čak 100 puta u sekundi – brže nego što ljudski mozak može misliti!

Segway PT koristi specijalni žiroskopski senzor koji određuje rotaciju predmeta koristeći Coriolisov efekt vrlo malog razmjera.

Segway PT ima pet žiroskopskih senzora, iako su mu za detektiranje naginjanja naprijed ili natrag („nagib“), naginjanja ulijevo ili udesno („ljuljanje“) i upravljanja u smjeru lijevo ili desno („skretanje“) potrebna samo tri. Preostala dva senzora dio su sustava uređaja koji služi dodatnoj sigurnosti. Sve ove informacije o naginjanju i upravljanju, kao i informacije iz dodatnih senzora nagiba proslijeđuju se centralnom procesoru vozila.

Mozak i mišići sastoje se od dva identična i sigurnosna seta mikroprocesorski upravljanih elektroničkih sklopova, baterija i motora koji rade zajedno i dijele teret pokretanja kotača. Segway PT ima i čitav niz dodatnih mikroprocesora. Stroju je potrebno toliko moždane snage jer mora biti u stanju vrlo brzo – skoro trenutno izvršavati precizne prilagodbe kako bi ostao uspravan i izbjegao logično izbacivanje iz ravnoteže i rušenje. U slučaju da se jedan upravljački sklop (ili neki njegov dio - akumulator, motora ili spojni vodovi) pokvari, drugi sklop trenutno preuzima sve funkcije, tako da sustav može pravovremeno vozača obavijestiti o kvaru i i isključiti se bez posljedica. Mikroprocesori pokreću sofisticirani softver koji upravlja Segway Osobnim Transporterom. Program nadzire sve informacije o stabilnosti koje dolaze iz žiroskopskih senzora, te sukladno tome prilagođava snagu električnih pogonskih motora. Motori napajanje dobivaju iz snažnih, punjivih litij-ionskih akumulatora, a svaki od kotača mogu okretati zasebno i različitim brzinama.

Kada se Segway PT nagne naprijed, motori pokreću oba kotača unaprijed kako bi se izbjegao nedozvoljeni nagib stroja. Kada se Segway PT nagne unatrag, motori pokreću oba kotača unatrag. Kada vozač pomakne LeanSteer™ upravljač da bi skrenuo ulijevo ili udesno, motori kotače pokreću različitim brzinama, jedan brže od drugoga. Ili, ako se radi o sporom okretanju, kotači se okreću u suprotnim smjerovima, omogućujuči tako vozaču da Segway okreće, odnosno upravlja u željenom smjeru kretanja, čak i okretom u mjestu. Tijekom vožnje, Segway će osigurati točan radijus zakretanja tako je otklon vozačeva tijela u zavoju u ravnoteži s centripetalnim ubrzanjem uzrokovanim skretanjem pri većoj brzini.

Kakav je osjećaj?

Voziti Segway® PT ne može se usporediti s ničime što ste do sada u vožnji doživjeli, jer nikada prije ništa slično nije postojalo. Kada stanete na platformu, instinktivno ćete se htjeti za nešto uhvatiti, što je slučaj s bilo kojim vozilom na dva kotača. Međutim, gotovo trenutno ćete uvidjeti da Segway PT održava ravnotežu umjesto vas - gotovo kao da je postao dio vašeg tijela. Jednostavno se nagnite naprijed i vidjeti ćete kako se Segway pokreće ovisno o položaju vašeg tijela, točno u smjeru koji ste poželjeli i na način koji vam u tom trenutku odgovara.

Sjećate se snova u kojima vam se čini kao da možete letjeti? Osjećate slobodu, ushićenje i sigurnost. Imate osjećaj kao da se tlo pod vama pomiče, ali ga vi ne dodirujete, već klizite iznad njega. Imate osjećaj snage i brzine, a istovremeno i osjećaj sigurnosti, potpune kontrole. Sve se doima prirodno, sigurno i instinktivno. Da, upravo smo opisali kako izgleda voziti Segway PT.

Evo što su drugi rekli o svojem iskustvu i intuitivnoj vožnji Osobnim Transporterom Segway:

„Moja je ocjena da je voziti Segway jako zabavno, da je stroj siguran i stabilan i da pokazuje impresivnu upotrebu digitalne tehnologije. Upravljanje je lako naučiti. Segway je na mnogo načina jednostavno nevjerojatan.“

- Walt Mossberg, Wall Street Journal

„Voziti Segway toliko je intuitivno da imate osjećaj kao da je na neki način spojen s vašim centralnim živčanim sustavom.“

-Fortune Magazine